Ползи от босите обувки

Какво са босите обувки?

Нека Ви представим свободата на ходенето, една доста позабравена свобода, която е изключително важна за цялото ни тяло. Босите обувки, или така наречените barefoot shoes, ни дават възможността да преоткрием свободата на ходенето, да усещаме всеки допир на стъпалото със земята под нас без да бъдат притиснати пръстите ни. При всяка стъпка с боси обувки се активират множество мускули и рецептори по стъпалата, спомагайки за по-добър баланс и по-изправена цялостна стойка. 

Естествена форма на стъпалото

Най-лесно забележимото предимство от носенето на боси обувки е възвръщането на естествената форма на стъпалото. Тъй като босите обувки са достатъчно широки в предната си част, пръстите могат да заемат натуралната си позиция по време на ходене. Множеството конвенционални обувки са стеснени, и дори заострени към върха на пръстите и водят до изкривени пръсти и стърчащо кокалче зад палеца. Този проблем не е лимитиран до козметичните последствия, но може да предизвика проблеми с ноктите, изтръпване на стъпалата и нарушено кръвооросяване, както и болка при ходене. 

Ползата от босите обвувки и как се пременя стъпалото.

Активиране мускулите на стъпалото

Ходенето с боси обувки, както и ходенето бос активират повече мускули на стъпалото в сравнение с конвенционалните обувки. По този начин се заздравява свода на стъпалото по естествен начин. Здравият и добре развит свод е много важен за процеса на ходене, тъй като играе ролята на амортисьор и абсорбира вибрациите при контакт на крака ни с повърхността. Традиционните обувки предоставят прекалено силна опора на свода, и с времето мускулите в тази част на стъпалото отслабват. За това губим свойството на тялото ни да омекотява ефекта от движение, водейки до по-големи натоварвания за ставите и сухожилията в тялото ни. Точно поради тази причина прехода от конвенционални към боси обувки трябва да бъде поетапен и съобразен с нуждите на нашето тяло. За щастие прохождащите деца нямат нужда от такъв преход и босите обувки са прекрасен избор за първите стъпки навън.

Баланс и координация

Следващото предимство от носенето на боси обувки е най-интересното в личен план. Благодарение на по-тънката и гъвкава подметка на босите обувки, можем да усетим по-добре повърхността, върху която стъпваме. Това повишава баланса и координацията ни, правейки ходенето един по-осъзнат процес. Ще си позволя да използвам пример от собствения си опит с barefoot shoes. Още в първите дни от прехода ми към боси обувки се наложи да пътувам със самолет, а всички знаят повърхностите за ходене в летищата – бетон. Въпреки гладката твърда повърхност, всяка стъпка беше толкова осъзната, изведнъж скучния бетон се превърна в интересно преживяване благодарение на освободените рецептори на стъпалата. 

Заключение

Съдейки по кръга ни с контакти, всички тези предимства от босите обувки са все още доста непознати за мнозинството от хора. За това създадохме този блог като въведение в света на босите обувки. Бихме искали да Ви помогнем да разберете важността на правилното ходене и движение. В последващите публикации ще покажем и данни от научни експерименти, които подкрепят горните твърдения. В нашите статии ще откриете също и полезни съвети за прехода Ви от конвенционални към боси обувки. Също така ще помогнем с избора Ви на най-подходящ модел и размер спрямо Вашето стъпало. А скоро ще можем да Ви предложим и най-доброто преживяване при пазаруването на боси обувки.

Разберете първи когато отворим врати за продажба.

Искате ли да бъдете уведомени когато нашият онлайн магазин отвори врати? Присъединете се към BareWe семейството.

Присъединете се!

Запишете се за нашия бюлетин, за да получавате намаления, най-новата информация за нови продукти, и още много.

Четете още
Присъединете се!

Запишете се за нашия бюлетин, за да получавате намаления, най-новата информация за нови продукти, и още много.

Shopping Cart